Γνωρίζοντας τους Verbal Delirium


Ήταν καλοκαίρι του 2011 (22/6/2011) όταν πήγα για πρώτη φορά να δω live τους Verbal Delirium στο ίδρυμα Κακογιάννη στα πλαίσια του Open Air Blender Festival. Αφορμή ήταν το τραγούδι "Dancing Generation" από το debut album του συγκροτήματος με τίτλο "So Close and yet So Far Away" που είχαμε ως Power Play στον Psycho net Radio τον Ιούνιο του 2011 και με είχε εντυπωσιάσει.
Αυτό που συνέβη εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό ήταν (για εμένα τουλάχιστον) μαγικό ! Ευφυείς μουσικές συνθέσεις, με έντονη την παρουσία των πλήκτρων , ατμοσφαιρικές μελωδίες , σύνθετες εναλλαγές στο ρυθμό και στο συναίσθημα ,ποιητικός στίχος, ιδανική ερμηνεία και απόδοση και γενικότερα ένα συγκρότημα που πειραματίζεται , παράγοντας νέο ήχο διαφορετικό , άρτια εκτελεσμένο, που όμοιό του δεν έχουμε ξανασυναντήσει στην ελληνική σκηνή.
Μετά το τέλος του live , δεν ήθελα να φύγω. Με είχαν συνεπάρει οι μελωδίες , είχα ταξιδέψει με αυτές και ήμουν ταυτόχρονα ενθουσιασμένος με αυτό που άκουσα , αλλά και προβληματισμένος για το πως λειτουργεί η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα και πόσο δύσκολο είναι να επιτύχουν τα αυτονόητα , συγκροτήματα που διαθέτουν ταλέντο, γνώση , μουσική παιδεία , φαντασία, δημιουργικότητα και δουλεύουν σκληρά γι'αυτό που αγαπούν και πρεσβεύουν.
Προσωπικά, υπάρχουν στιγμές , που ακούγοντας κάποιες μελωδίες , η σύνθεσή τους αγγίζει κάποιες κρυμμένες πτυχές της ψυχής μου και μου προκαλούν συγκίνηση , άλλες φορές ενθουσιασμό και κάποιες φορές ανατριχίλα. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο αυτό , αλλά εκείνο το βράδυ συνέβη με κάποια τραγούδια που ο λυρισμός και το συναίσθημα ήταν παντού
 Αυτοί είναι οι Verbal Delirium, μια ελληνική μπάντα με αγγλόφωνο στίχο , που η ιστορία της ξεκίνησε την προηγούμενη χιλιετηρίδα (1999) , όταν ο κιμπορντίστας , συνθέτης , στιχουργός και τραγουδιστής Jargon (Γιάννης Κοσμίδης) , αποφάσισε την δημιουργία της μπάντας με το όνομα "Afterglow", μαζί με τον μπασίστα Νίκο Μιχαηλίδη. Όμως κάπου στο 2006 ανακάλυψαν ότι το όνομα αυτό , το είχαν τουλάχιστον άλλα 10 συγκροτήματα, και αποφάσισαν να ξανα-βαφτιστούν σε Verbal Delirium. Αν και η μπάντα ξεκίνησε με εμφανή κλίση στην progressive rock και psychedelic σκηνή, γρήγορα φάνηκε η ανάγκη να προστεθούν και πιο μοντέρνα στοιχεία.Η ηχογράφηση ενός album καθυστέρησε λόγω των διαρκών εναλλαγών στα μέλη του συγκροτήματος. Όταν τα πράγματα σταθεροποιούνται , ηχογραφείται το 2007 ένα demo album με τίτλο "The Imprisoned Words of Fear". Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά του Jargon , που κινείται σε progressive και psychedelic ήχους, συνδυάζοντας όμως παράλληλα αρκετά Metal και Jazz στοιχεία. Το συγκεκριμένο album θα κυκλοφορήσει μελλοντικά ως ξεχωριστός δίσκος και ίσως να είναι ο 4ος δίσκος του συγκροτήματος σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ως τώρα.
Στην πορεία, η μπάντα πειραματίζεται και προσεγγίζει ένα πιο alternative rock στυλ, διατηρώντας όμως αρκετά progressive στοιχεία στον ήχο της.

Το line up αλλάζει και πάλι , με την προσθήκη του Νικήτα Κίσσονα στις κιθάρες και τον Τόλη Λιάπη στα τύμπανα , όπου με την σύμπραξη αυτή , από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Μάρτιο ξεκινάει η ηχογράφηση του πρώτου επίσημου album με τίτλο "So Close and yet So Far Away".

Το εξώφυλλο του album "So Close and yet So Far Away"
Τον Νοέμβριο του 2010 ξεκινάει και η διανομή του album σε Ευρώπη , Αμερική και Ασία, από την γαλλική Musea Records και όχι από ελληνική εταιρεία , κάτι που δείχνει την αδιαφορία και δυσπιστία που δείχνουν οι δισκογραφικές στην χώρα μας , "χαντακώνοντας" και "ακυρώνοντας" τέτοιες προσπάθειες. Ας μην μιλήσουμε για τις ανύπαρκτες χορηγίες , τις οικονομικές δυσκολίες ενός συγκροτήματος και για τα ποσά που ζητούν οι ελληνικές δισκογραφικές για να "αναλάβουν", σε αυτό το άρθρο.
Ευτυχώς όμως, έστω και λίγο καθυστερημένα το album θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα από την Soundforge Music Group Ltd στις 26 Απριλίου 2011.
Οι συντελεστές του album είναι:
Jargon (Γιάννης Κοσμίδης) πιάνο/keyboards/φωνή
Νικήτας Κίσσονας κιθάρες/φωνητικά
Νίκος Μιχαηλίδης μπάσο
Τόλης Λιάπης drums
Έλσα Παπέλη Τσέλο
Η μουσική και οι στίχοι είναι του Jargon.
Οι Verbal Delirium έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τραγούδια τους παίζονται αυτή την περίοδο σε αρκετά ραδιόφωνα στην Αγγλία , στον Καναδά, στην Ολλανδία , στην Βραζιλία και κάποια λίγα στην Ελλάδα.
Στα τραγούδια τους , μπορείς να εντοπίσεις σημεία επηρεασμού από μεγάλα συγκροτήματα της διεθνούς σκηνής ,αλλά αντί να αντιγράφουν , δέχονται τις επιρροές τους και με μαεστρία προσθέτουν τα δικά τους στοιχεία , δημιουργώντας το δικό τους προσωπικό στυλ. 

Η χρήση πλήκτρων , πιάνου , τσέλου , οι επιτυχημένοι πειραματισμοί και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν σε κάθε τραγούδι , συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ , με εντυπωσιακό αποτέλεσμα και την προσωπική τους σφραγίδα.

Πλήκτρα & συναίσθημα (*)
Γι αυτό σας προτείνω ανεπιφύλακτα να προσθέσετε στην φτωχή ή πλούσια δισκοθήκη σας το συγκεκριμένο album και σας εγγυώμαι ότι όσο το ακούτε , τόσο θα το ερωτεύεστε. Ένα album που ακούγεται ολόκληρο , με αρχή, μέση και τέλος και με το σαγηνευτικό Reprise να κλείνει το album , ως επίλογος , ανακεφαλαιώνοντας και συνοψίζοντας το ταξίδι του "So Close and yet So Far Away".
Το album είναι αφιερωμένο σε αυτούς που δεν τα παρατάνε , σε αυτούς που πάντα θα στέκονται όρθιοι και θα αγωνίζονται για τα όνειρά τους.

Αυτό τον καιρό , το συγκρότημα είναι επικεντρωμένο στην δημιουργία νέου υλικού , καθώς και στην προώθηση του debut album , μέσα από εμφανίσεις σε καλούς συναυλιακούς χώρους.

Σε μια από αυτές τις εμφανίσεις είχα την ευκαιρία να είμαι εκεί στις 11 Μαρτίου 2012 στην μουσική σκηνή "Αυλαία", όπου εμφανίστηκαν μαζί με τους υπέροχους Ciccada. Εκείνο το βράδυ άκουσα για πρώτη φορά τρία τραγούδια από την νέα δουλειά που ετοιμάζουν. 
O Jargon σε στιγμές ερμηνείας (*)
Το αριστουργηματικό "Sudden Winter" που φανερώνει την ψυχή του δημιουργού του και την έντονη συναισθηματική φόρτιση που μου εκμυστηρεύτηκε ο Jargon ότι υπήρχε κατά την διάρκεια της σύνθεσής του.
Το συναίσθημα κυριαρχεί (*)
Τα 10.000 Roses και Disintergation που εισάγουν αφενός κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία και αφετέρου κάποια λίγα πιο σκληρά και μοντέρνα , δείχνοντάς μας ίσως μια διαφορετική κατεύθυνση στο επερχόμενο album.

Ηχογραφήσεις από τη νέα τους δουλειά , έχουν ανεβάσει στο My Space του συγκροτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.myspace.com/verbaldelirium

Εκείνη την βραδιά επέλεξαν να παίξουν και δυο διασκευές , (κάτι που συνηθίζουν πλέον) ,το Exit Music των Radiohead άψογα , και το War Pigs των Black Sabbath σε μια διασκευή προσαρμοσμένη στο δικό τους στυλ και που δεν θα μπορούσα να φανταστώ πριν το ακούσω. 

Verbal Delirium & Ciccada μαζί On Stage
Το κλείσιμο της συναυλίας έγινε με μέλη και από τα δύο συγκροτήματα (Verbal Delirium – Ciccada) επί σκηνής, διασκευάζοντας το "Man Erg" των "Van Der Graaf Generator" σε άψογη απόδοση και υψηλό επίπεδο, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική μουσική στιγμή από αυτές που δεν ξεχνάς.
Live στο Κοοκοο 9/4/12 (*)
Άλλη μια και πιο πρόσφατη ήταν στις 9 Απριλίου 2012 στο Kookoo μαζί με τους Deep Sense και σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες ζωντανές εμφανίσεις , που αν δεν έχετε πάει ποτέ , ίσως ήρθε η ώρα να το κάνετε για να ανακαλύψετε κι εσείς μια εκπληκτική μπάντα.

Γιάννης Κοσμίδης & Νικήτας Κίσσονας στα φωνητικά (*)
Μέσα στο 2012 ευελπιστούμε ότι θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο album του συγκροτήματος και αυτό προϋποθέτει αρκετή δουλειά για την μπάντα , καθώς επίσης υπάρχει και αρκετό "έτοιμο" υλικό του Jargon , που θα πρέπει να δουλέψει το συγκρότημα για να φθάσει στα δικά μας αυτιά και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και αναγνώριση εντός και εκτός συνόρων.

Το line up τώρα έχει ως εξής:
Jargon σύνθεση/πλήκτρα/φωνή
Νικήτας Κίσσονας κιθάρα/2η φωνή
Γρηγόρης Παυλάκος drums
Γιώργος Παγίδας μπάσο
Νίκος Τερζής 2α πλήκτρα

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα μουσικό αφιέρωμα στους Verbal Delirium από την εκπομπή "τα Τριζόνια πεθάινουν τρίζοντας"
Αφιέρωμα στους Verbal Delirium

Κέιμενο: Φώτης Κόκκινος
Φωτογραφία (*) : Γιώργος Αλιμίσης