Verbal Delirium Live παρουσίαση νέου album

"From the Small Hours of Weakness". Έτσι ονομάζεται το καινούριο album των Verbal Delirium που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2013, το 2ο μετά το debut album "So Close & Yet So Far Away".

Mετά από πολλές πρόβες, ηχογραφήσεις , εναλλαγές μελών και περιοδείες στο εξωτερικό που συνοδεύτηκαν από μεγάλη επιτυχία, ο νέος δίσκος είναι πλεον έτοιμος και έχει τραβήξει τα βλέμματα της παγκόσμιας Progressive Rock σκηνής.
Ο Jargon είναι και σε αυτό το album o κύριος εμπνευστής ,συνθέτης , στιχουργός , παραγωγός και ερμηνευτής.
Πιο "επιθετικός" και περισσότερο electro , αλλά με εξίσου απίστευτες εναλλαγές στο συναίσθημα
και στιγμές φιλαρμονίας , είναι στοιχεία που  χαρακτηρίζουν τον νέο δίσκο και την εκπληκτική δουλειά που έχει γίνει.
Σήμερα, λίγες ώρες πριν συντάξω αυτό το άρθρο, άκουγα το cd με το νέο album οδηγώντας σε μια "μικρή ώρα" αδυναμίας και πηγαίνοντας για δουλειά. Σε μια σκοτεινή και άδεια από αυτοκίνητα και ανθρώπους Αθήνα , το "From the Small Hours of Weakness" στις 4 το πρωί , σε συνδυασμό με τις εικόνες της άδειας μεγαλούπολης  έδεναν τόσο πολύ, που η όλη ατμόσφαιρα με συνεπήρε και δυνάμωσα κι άλλο την ένταση, ώστε να μην ακούγεται πλέον ούτε η μηχανή του αυτοκινήτου.
Αυτές όμως είναι προσωπικές μου απόψεις , αν και δεν έχω κρύψει ποτέ την συμπάθεια που έχω για το συγκεκριμένο συγκρότημα από την πρώτη στιγμή που τους άκουσα σε studio αλλα και live version.
Εξ άλλου το πρώτο τους album  "So Close & Yet So Far Away" είναι ένα album που για να το κατανοήσει κάποιος  θα πρέπει να το ακούσει ολόκληρο. Τα τραγούδια συνδέονται αλλά το ίδιο συμβαίνει και στο "From the Small Hours of Weakness". Εδώ μιλάμε για μουσική ευφυΐα.

Στις 30 Μαρτίου 2013 στην μουσική σκηνή του Stage 25 , οι Verbal Delirium πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη παρουσίαση του "From the Small Hours of Weakness". Την μουσική βραδιά άνοιξαν Ciccada , άλλο ένα εκπληκτικό ελληνικό progressive- folk rock σχήμα. Με αναφορές στα Βαλκάνια και στην ελληνική μουσική παράδοση οι Ciccada παίζοντας instrumental μας ταξίδευαν μουσικά και ο πολυοργανίστας Νικόλας Νικολόπουλος από τους Ciccada επανήλθε στην σκηνή για την παρουσίαση του "From the Small Hours of Weakness" των Verbal Delirium ο οποίος και συμμετέχει στο album με σαξόφωνο και φλάουτο.
Εξ άλλου είναι πλεον γνωστές οι φίλιες σχέσεις των δυο συγκροτημάτων που έχουν συνεργαστεί επί σκηνής παρουσιάζοντας τις δουλειές τους αλλά και προσφέροντας εκπληκτικές μουσικές στιγμές
παίζοντας μέλη και από τις δυο μπάντες και σε μια από αυτές τις στιγμές έτυχε να είμαι εκεί πριν περίπου ένα χρόνο (11/3/2012) , όπου αποδώσανε με εκπληκτικό τρόπο το Man Erg.
Ήταν μια από αυτές τις στιγμές που στεναχωριέμαι όταν βλέπω τέτοια συγκροτήματα στην χώρα μας να παίζουν σε μικρά μαγαζιά και "κουτούκια" που πολλές φορές δεν τηρούν τις προδιαγραφές ποιότητας ήχου και ακουστικής χώρου ώστε να αποδοθούν σωστά τα όργανα και οι λεπτομέρειες μια σύνθεσης , λεπτομέρειες που αποτελούν τον κόπο του συνθέτη και δημιουργού και που οι ώρες που "σπαταλώνται" για αυτές τις λεπτομέρειες είναι πιστέψτε με πάρα πολλές.
Είναι σαν να μην τυπώνονται σωστά επειδή τελειώνει το μελάνι , κάποιες λέξεις ή και ολόκληρες παράγραφοι , από ένα μυθιστόρημα ή ποίημα. Τι κρίμα.....
Είναι από αυτές τις στιγμές που βιώνω την αδικία στην χώρα μας και σε αυτόν τον τομέα και που θα ήθελα να δω τα συγκεκριμένα συγκροτήματα στο Λυκαβηττό ή σε κάποια ανάλογη σκηνή.
Ας αφήσω όμως το ευχολόγιο και ας επιστρέψω στην βραδιά της 30ης Μαρτίου του 2013.
Η παρουσίαση του δίσκου ξεκίνησε με το εντυπωσιακό και δυναμικό electro Rock "10.000 Roses" , τραγούδι που φιλοξενήσαμε ως Power Play στον Ψυχώ Radio για τον Μάρτιο του 2013. Ακολούθησε το κινηματογραφικό "Desire"  και το χαρακτηρίζω έτσι γιατι κάλλιστα θα μπορούσε να έιναι soundtrack ταινίας. Ατμοσφαιρικό και εναλλακτικό με ένα φινάλε που σε καθηλώνει. Το "Erebus" μας προκάλεσε μια δόση ανατριχίλας. Ένας αυτοσχεδιασμός από τον Νικόλα Νικολόπουλο.
Μετά χορέψαμε με τους νεκρούς στο "Dance of the Dead" , ένα instrumental που φανερώνει κάποιες επιρροές του συγκροτήματος και δείχνει την μουσική πειθαρχία που μπορεί να παρομοιασθεί σε ένα βαθμό, με μια κλασσική ορχήστρα !

Το "The Loosing Game"  στην μέση του album ,ήρθε να μας χαλαρώσει και είναι το τραγούδι που θα μπορούσε να έχει τον ομώνυμο τίτλο με το album. Με διάρκεια γύρω στα 9 λεπτά , ουσιαστικά χωρίζεται σε δυο μέρη, όπου το πρώτο μισό ανεβάζει εντάσεις και στο δεύτερο μισό μετατρέπεται σε intrumental με έντονη  την παρουσία σαξόφωνου και μια μελωδία που συναισθηματικά μου προκαλεί μια αναπόληση, μια νοσταλγία, πάντα κατά την προσωπική μου αίσθηση.
Το "Desintergation" που ακολούθησε μετά επανέφερε τα νέα δεδομένα του νέου album με τις "επιθετικές" διαθέσεις να εναλλάσσονται μεταξύ ηλ. κιθάρας και πλήκτρων.

Η ανακεφαλαίωση του "Dance of the Dead (reprise)"  με solo πιάνο σε ένα επιβλητικό τόνο που σε παραπέμπει κατά την ταπεινή μου γνώμη σε ταινία βρικολάκων.  Αμέσως μετά και φτάνουμε στο 8ο track του album όπου έρχεται το καταπληκτικό "Sudden Winter"  , μια μπαλάντα που ξετυλίγει τις ευαίσθητες χορδές της μπάντας και του
δημιουργού της. Ένα τραγούδι που προκαλεί ρίγη συγκίνησης και έχει γίνει από τα αγαπημένα μου πολύ πριν κυκλοφορήσει το album. Είναι από αυτά τα τραγούδια που αποκαλώ "άσμα" ! Είχα αναφερθεί ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο τραγούδι στο αφιέρωμα που είχα κάνει πριν ένα χρόνο περίπου από την εκπομπή "τα Τριζόνια πεθαίνουν τρίζοντας" στον Ψυχω Radio. To φινάλε του τραγουδιού με το πιάνο , την τρομπέτα από τον Λάμπρο Ματόπουλο και το μαντολίνο του Νικήτα Κίσσονα σε απογειώνει.
Θεωρώ αδιανόητο να μιλάς την ώρα του συγκεκριμένου κομματιού , αν και εδώ έχει να κάνει με τον εκάστοτε χώρο που παρουσιάζεται ένα συγκρότημα όπως προαναφέρθηκα παραπάνω , αλλά έχει να κάνει και με την μουσική παιδεία μας και το πόσο είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάτι καινούριο ή διαφορετικό και να αντιληφθούμε την μουσικότητα και το συναίσθημα που εκπέμπει κάθε σύνθεση.
Το album "From the Small Hours of Weakness" κλείνει με το "Aeons" που αποτελείται από δυο μέρη και είναι ο καλύτερος επίλογος με διάχυτη ατμοσφαιρική διάθεση και experimental mood.
Οι Verbal Delirium μετά την παρουσίαση του "From the Small Hours of Weakness", έπαιξαν και τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο όπως το "Dancing Generation" , το  "Erased" , "Time" ...
Το Line Up έχει υποστεί αλλαγές και ο Jargon δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλα τα μέλη που είχαν πάρει μέρος στην ηχογράφηση και δεν είναι πλέον στην μπάντα . Επίσης ευχαρίστησε και την manager του συγκροτήματος Χριστίνα Μαραγκού και την ευχαριστώ κι εγώ επίσης,  για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Οι μουσικοί που παίρνουν μέρος στον δίσκο είναι οι:

Jargon - Piano, Synthesizers, Monotron, Mellotron, Organ, Vocals
Νικήτας Κίσσονας - Electric and Acoustic Guitar, Mandolin
Enthralling Kernel G- Drums
La Trappe - Bass
Λεωνίδας Πετρόπουλος - Bass (Tracks 1,6,8)
Λάμπρος Ματόπουλος - Trumpet
Αναστάσης Χαμηλάκης - Organ, Synthesizer (Tracks 1,6,8)
Νίκος Νικολόπουλος - Flute, Saxophone

Στον χώρο υπήρχαν διαθέσιμα CD του νέου δίσκου και στο τέλος του live ο Jargon τα υπέγραφε με αφιέρωση και φυσικά δεν παραλείψαμε να προμηθευτούμε ενα cd με την Κατερίνα και να μας το αφιερώσει καθώς επίσης και αναμνηστικές κονκάρδες του συγκροτήματος.


Στο τέλος ο Jargon ευχαρίστησε και όλους εμάς που παρευρεθήκαμε εκεί , αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει κι εμείς να τον ευχαριστήσουμε καθώς και όλη την μπάντα για τις υπέροχες μουσικές στιγμές που μας χαρίζουν.
Τέλος , οι Verbal Delirium έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση για την συμμετοχή τους στο Progressive Power Festival που διαξάγεται στην Ολλανδία τον Οκτώβρη του 2013 και εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία , έμπνευση  και διάρκεια.


Παρακάτω σας παραθέτω Links του συγκροτήματος :

http://verbaldelirium.bandcamp.com/
http://www.reverbnation.com/verbaldelirium
http://www.myspace.com/verbaldelirium
https://www.facebook.com/VerbalDelirium
https://twitter.com/verbaldelirium
http://www.youtube.com/VerbalDelirium