The Party was here !

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος. 



Ναι αυτός που δηλώνει φυσιολάτρης και πηγαίνει στο βουνό με τον φρέντο αλλά το ποτήρι το αφήνει κάπου εκεί μπας και φυτρώσει φρεντιά, αυτός που δηλώνει φιλόζωος και έχει σκύλο που δίνει "πόνο" στην βόλτα αλλά είναι φυσικό λίπασμα, αυτός που αφήνει τις γόπες στην άμμο και στις παραλίες, καθώς είναι ανακυκλώσιμο υλικό, αυτός που πετάει στον κάδο ανακύκλωσης όλα του τα σκουπίδια γιατί ο άλλος κάδος ήταν γεμάτος ή είναι πιο μακριά. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ευφάνταστα και οι δικαιολογίες που "παίζουν" μυθικά πλασμένες !  Βεβαίως πάντα υπάρχει και η περίπτωση του τραμπούκου τσαμπουκά ή τσαμπουκαλούς που θα σε "στολίσει" με πλούσιο λεξιλόγιο άν τυχόν τολμήσεις και θίξεις, παρατηρήσεις ή υποδείξεις το αυτονόητο.

Το πάρτi είναι εδώ, ήταν εδώ και φαίνεται κάθε μέρα και κάθε στιγμή.

Έχει σταματήσει η σκέψη και έχει δώσει την θέση της στην κατανάλωση. Για το κάθε μας βήμα χρειαζόμαστε μια ταμπέλα με οδηγίες ή ένα αστυφύλακα.



Προφανώς και δεν μπορούμε τόσο απλά να σώσουμε τον πλανήτη, αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε την συνύπαρξή μας στην γειτονιά μας , στο πάρκο , στο δάσος που πάμε βόλτα. Και ειδικά όταν πηγαίνουμε στην φύση θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου το μηδενικό μας αποτύπωμα. Όχι απλά δεν θα αφήσουμε το στίγμα μας , αλλά θα πρέπει να μαζέψουμε και ότι είναι εφικτό. Και ακόμα και αν υπάρχουν κάδοι στα βουνά, μην αφήσετε απορρίματα εκεί και προτιμήστε να τα πάρετε μαζί σας στην πόλη. Σε αυτά τα μέρη είναι πιο αραιή η αποκομιδή και κάποια ζώα μπορεί να προσελκυθούν από αυτά ή ένας αέρας να τα διασκορπίσει.

Η πιο τραγική εικόνα όμως είναι η εικόνα που αφήνουν ενήλικες γονείς που διοργανώνουν υπαίθρια πάρτυ γενεθλίων και πικ νικ για τα παιδιά τους σε πάρκα και βουνά. Και είναι τόσο τραγική, γιατί όχι απλά μολύνουν σαν ιός την φύση που αποφάσισαν να απολαύσουν, αλλά κυρίως διότι εκπαιδεύουν τα παιδιά τους με αυτή την λογική, να παίξουμε, να καταναλώσουμε, να περάσουμε καλά και να φύγουμε αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα. Ένα έγκλημα με διαχρονική αξία ή μια κατήχηση στην αδιαφορία;


Άραγε πόσο δύσκολο θα ήταν για τους γονείς να δώσουν το παράδειγμα και να βάλουν τα παιδιά τους και μαζί και οι ίδιοι στο τέλος του πάρτυ να παίξουν το παιχνίδι "θα μαζέψουμε όλα τα σκουπιδάκια μας" και θα αφήσουμε τον χώρο ακόμα πιο καθαρό; Πολύ δύσκολο για κάποιους προφανώς γιατί όπως μου είχε πει ένα πουλάκι, αυτοί πληρώνουν φόρους και το κράτος-δήμος-φορέας, θα πρέπει να είναι η προσωπική τους υπηρέτρια. Ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί που σκέφτονται, δρουν και αντιδρούν, αλλά αρκεί μόνο μια φαμίλια για να γίνει η ζημιά.

Την επόμενη φορά που θα πάμε στην εξοχή, στο πάρκο, στην παραλία για παρτάκι, θα έχουμε μαζί μας γαντάκια μιας χρήσης και μαύρες σακούλες και θα παίξουμε όλοι μαζί το παιχνιδάκι "θα μαζέψουμε όλα τα σκουπιδάκια μας". 

'Ετσι το πάρτι was, is and will be here !